فونت استودیو بازسازی شدهٔ یک فونت قدیمی فراموش شده است. پس از ظهور نشر رومیزی بعضی حروف چاپی پر کاربرد به فونت کامپیوتری تبدیل شدند اما حروفی که در ادامه خواهید دید از آن دسته نبوده و به تازگی توسط استودیو دفتر و از روی نمونههای چاپی قدیمی بازسازی و به فونت تبدیل شده است.
برای ایجاد حس و حال کهنه و نوستالژیک، فونت استودیو دارای کمی خوردگی، بی نظمی در اتصال حروف و عدم تناسبات عمدی است. بنابراین اگرچه این حروف در زمان خود ویژه متن بوده است اما فونت استدیو یک فونت نمایشی محسوب میشود و مناسب ایجاد حس و حال قدیمی در آثار گرافیکی است.
حروفِ تازهی کهنه!
طراحان گرافیک، طراحان فضای مجازی و وبسایت، ناشران، مطبوعات، طراحان صحنه، هنرمندان و همهی آنها که به نوعی با تایپفیسهای فارسی سروکار دارند، همواره با کمبودِ حروفی با حال وهوای قدیمی، برای ساخت فضاهای نوستالژیک مواجه هستند.
بههمین دلیل، هر وقت پای اِلقایِ حسّی قدیمی به کمک یک فونت به میان میآید، یا باید بیخیالش بشویم یا با دستکاریِ نمونههای موجود، عجالتاً کارمان را راه بیندازیم!
یک سابقه طولانی!
قدمت این فونت که امروز؛ با نام «استودیو» نامگذاری شده است؛ به روزنامهها، آگهیها و کتابهایی برمیگردد که حدود ۷۰ سال پیش به شیوهی «چاپ سُربی» منتشر میشدند. اوج استفاده از این حروف در دوران پهلوی بوده و هویت طرّاح احتمالی آن نامشخص است.
باخروج حروف سُربی از گردونۀ تولید، این فونت نیز رفتهرفته به محاق فراموشی رفت.
حفظ اصالت و هویت!
در طی مراحل بازسازی، به تغییر شکلی (دفرماسیون) که پروسهی چاپ سـربی با گذر زمان در ریخت حروف به وجـود میآورد وفادار بودیم. شکل حروف و اتصالات تناسب دقیقی با هم ندارند، بعـضی بهصورت صحیح بر روی خط کرسی قرار ندارند و تناسب و اندازهی حروفِ همسان لزوماً شبیه به یکدیگر نیست. در محیط و سطح حروف بافتها و خوردگیهایی مشاهده میشود که تلاش کردیم همه را حفظ کنیم. همچنین در نسخه نهایی، کاراکترهای اول، وسط، آخر و تنهای حروف، هر کدام شکل و بافتِ مختص به خود را دارند و اینطور نیست که مثلاً خانواده حروف «س» و «ش» تنها با اضافه کردن چند نقطه ساخته شده باشند.
بزرگ تا متوسط!
فونت استودیو با حفظ اصالت تصویری و پایبندی به منابع اصلی، به کمک اصلاحات و اضافه کردن امکانات جدید، نیازهای گوناگون شما را در فضای طراحی گرافیک، طراحی وب، فضای مجازی، طراحی تبلیغاتی، مطبوعاتی، کتابآرایی، طراحی هنری و… برآورده می کند. اگر چه بیشترین کاربردِ فونت استودیو در اندازههای بزرگ است، اما این فونت در حد فاصل اندازههای متوسط تا ترکیبات درشت، همچنان زیبایی، خاصبودن، خوانایی و وقار خود را حفظ میکند.
استودیوی عربی!
با پیشبینی اِعرابها و برخی ترکیبات خاص، فونت استودیو می تواند از متنهای به زبان عربی پشتیبانی کند.
همخانوادهی انگلیسی برای استودیو
تایپفیس انگلیسی که برای همنشینی با «استودیو» انتخاب شده است، پس از ایجاد خوردگی، بافت و تغییراتی در ترکیب، بیشترین شباهت را به همخانوادهی فارسیاش پیدا کرده تا در متون دوزبانه این جنس و شخصیت حروف متناسب و یکدست به نظر بیایند.
علائم و اَشکالِ کمکی / Symbols
در فرآیند تایپ کردن، با استفاده از علائمی که در جدول حروفِ فونت استودیو قرار داده شده ، میتوانید به جذابیت طراحی اضافه کنید.
این علائم را از پنجره Glyphs در نرم افزارهای گرافیکی به صورت دستی به نوشته ها اضافه کنید.
فونت استودیو ؛ سال ۱۳۹۶ در استودیو دفتر و زیر نظر مجید کاشانی بازسازی، اصلاح و اجرا شد. تعداد زیادی روزنامه، کتاب، مجله و آگهیهای قدیمی، منابعی بودند که برای استخراج حروف و ترکیبات مورد استفاده قرار گرفتند. این فونت اولین بار برای مدتی محدود در سایت «اهدای عضو ایرانیان» عرضه شد و همه عواید مالی آن صرف درمان بیماران نیازمند پیوند عضو شد. سرانجام پس از وقفهای حدودا سه ساله، آبانماه ۱۴۰۰، در وبسایت «فونتیران» عرضه میشود.
همکاران استودیو دفتر در این پروژه:
مدیر هنری: مجید کاشانی
همکاران: ملیکا حسینی، معراج قنبری
با قدردانی از همراهی: دامون خانجانزاده، محمدرضا عبدالعلی
و سپاس ویژه از: امیر مصباحی، مسلم ابراهیمی و انجمن اهدای عضو ایرانیان.